Can a hagwon deduct the cost of a laptop or uniform from your final pay?

No. Korean law requires your hagwon to pay wages in full and in cash, and a laptop or uniform cost does not have a legal basis for deduction unless you agree to it in writing, freely, after the fact.

Park English2026-11-054 min read

You finish your contract, your director hands you a settlement sheet, and there is a line you did not expect: a deduction for the laptop you used all year, or the branded fleece you wore to work in winter. Before you sign anything, know what the law actually allows here.

The rule starts with Article 43

Korean labor law builds wage payment around one sentence. Wages shall be paid in currency, directly to the worker, in the full amount, and part of the wages may be deducted only where there is a special provision in an Act or a collective agreement. That is the whole test. Not "the director thought it was fair." Not "it's in the handbook." A deduction needs a basis in a law, like the Income Tax Act or the National Pension Act, or in a collective agreement, which almost no hagwon has because almost no hagwon has a union.

Deductions are only allowed when a law, such as the Income Tax Act, National Health Insurance Act, or National Pension Act, or a collective bargaining agreement specifically permits them. A hagwon cannot invent its own deduction. A laptop and a uniform are not tax, not pension, not health insurance. They don't clear the bar on their own.

So where does consent fit in?

This is the part directors sometimes lean on. Korean courts have said an employer can deduct from wages with the worker's consent, but only when that consent was given freely, and the standard is strict, not a signature buried in a contract you signed on day one. A "you agreed to it when you started" clause written before any dispute exists is treated very differently from a clear, specific, after-the-fact agreement about a real cost.

There is also a useful distinction between a dress code and a uniform. If the rule is "wear black pants and black shoes," that is a style requirement, and the clothing is yours to keep and wear anywhere, so the school has no obligation to cover it. If the rule is "wear this polo with our logo on it," that is a uniform supplied for the job, and the cost of supplying it sits with the employer, not with your paycheck.

What usually survives a deduction, and what usually doesn't

ItemLegal basis for automatic deductionNeeds your separate written consentNever fully enforceable on its own
Income tax withholdingYes, Income Tax Act
National pension, health insurance, employment insuranceYes, each named Act
Laptop or tablet "cost"Sometimes, if damage is real and provenYes, if simply taken because you're leaving
Branded uniformRare, and weak even thenYes, if the item has your employer's logo
General dress-code clothingNot deductible either way, since you're expected to supply it yourself

The paperwork to keep

If a deduction shows up, or a director asks you to sign something agreeing to one, keep a trail:

  1. Your contract's exact wording on equipment and uniforms, photographed or saved as a PDF.
  2. Every payslip from the year, since the deduction column has to itemize what was taken out and why.
  3. Any consent form you're asked to sign, dated, with a copy for yourself before you hand the original back.
  4. Photos of the laptop or uniform at handover, showing its condition.

So if you're asked to sign a deduction agreement on your last day, you're allowed to say you want to look it over first, or to decline. Violating the full-payment principle carries real consequences for the employer. An employer who deducts or offsets wages in violation of this rule can face up to three years in prison or a fine of up to 30 million won. That is not a threat you need to make. It's just the backdrop that makes directors careful when a teacher pushes back calmly.

If you want a neutral read on a specific clause before you sign anything, the labor consultation line at 1350 takes calls in English hours and can tell you, item by item, whether something has a legal basis. That one phone number is worth saving before you need it, not after.

Common questions

What if I already signed a form agreeing to a laptop deduction when I started?
Korean courts have held that a deduction by consent does not violate the full-payment principle only when there is an objective, reasonable basis to find the consent was freely given. A blanket clause signed on your first day, before any specific cost existed, carries much less weight than a clear agreement about an actual, documented cost. If you're unsure, ask your placement coordinator to look at the exact wording before you accept the deduction.
Can my hagwon just hold back part of my last paycheck until I return the laptop?
Withholding wages is a different problem from deducting a cost, and it runs into the same full-payment rule. The cleaner practice, and the one we tell schools to follow, is to pay your full final wage on schedule and handle equipment return as its own separate step, confirmed in writing on both sides.

Sources

Looking for a teaching job in Korea?

Park English has placed native English teachers with Korean academies since 2006. Browsing and applying are free for teachers.

More in Contracts & Pay